• Anticelulitni tretmani

Termin celulit (tj.celulitis) opisan je prije 150 godina u francuskoj medicinskoj literaturi.
Uglavnom vlada mišljenje da samo gojazne osobe imaju celulit. Međutim,to je zabluda-debljina ne mora biti nužno povezana sa celulitom.Mnoge žene koje nisu  gojazne imaju celulit.
Kako nastaje celulit?

Poremećaj mikrocirkulacije potkožnog tkiva glavni je uzrok razvoja celulita.
Prema zahvaćenosti tkiva celulitom mogu se razlikovati četiri stepena.
Kod prvog stepena izgled kože je normalan,a samo prilikom hvatanja kože pojavljuje se „narandžina kora“
„Narandžina kora“ se kod drugog stepena pojavljuje prilikom hvatanja kože između kažipsta i palca,ali i tokom sjedenja. Elastičnost kože je smanjena i počinju se stvarati kvržice...
Kod trećeg stepena koža ima izgled narandžine kore i bez dodirivanja,čak i u stojećem položaju.Javlja se bol na pritisak i ostaju udubljenja u koži.
U četvrtom stepenu su već vidljivi deformiteti tkiva,u početku bolni samo na dodir,a kasnije sami po sebi.Pod kožom se osjete veliki i bolni čvorovi,a dolazi i do nakupljanja suvišne tekućine u tijelu.

Liječenje celulita

Prilikom liječenja celulita treba voditi računa o tipu tjelesne građe pacijenta,vrsti i obliku celulita,fazi razvoja i rizičnim faktorima.
Ključ uspjeha je u kombinaciji nekoliko tretmana,jer neki tretmani utiču na cirkulaciju,a neki na vezivno tkivo ili masne ćelije......

Anticelulitna masaža

Poboljšava cirkulaciju i metabolizam tkiva.Prilikom masaže uvijek je dobro koristiti kontaktno sredstvo kao štu su anticelulitna krema,gel ili odabrana eterična ulja. 
Body wrapping

Kod ovog tretmana prvo se u kožu umasira anticelulitno sredstvo.To mogu biti gotovi anticelulitni preparati,biljni ekstrakti,preparati na bazi algi i blata,eterična ulja....Takvi preparati najčešće imaju termoaktivno dejstvo.Nakon nanošenja sredstva tretirani dio tijela se umota u foliju te dodatno pokriva tremodekom.
Tretman traje od 60 do 120 minuta.
Limfna drenaža

Postoji aprativna limfna drenaža i ručna limfna drenaža.Pomoću ove masaže može se i do 20 puta ubzati proces otklanjanja nakupljene limfe u tijelu.Nakon serije tretmana može se primjetiti smanjenje obima ekstremiteta.